Asansör

Asansör Muayenesi

Asansör Muayenesi

Asansör Muayenesi
8.11.2008 Tarihli Resmi Gazetede Yayınlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği; Asansörler devreye alındıktan 2 yıl sonra başlamak üzere her yıl en az bir kez muayene edilmelidir. (Muayene, Bakım çalışması değildir). Bu muayenenin amacı Asansörün kullanıcılar ve bakım personeli için güvenli bir şekilde çalışıp çalışmadığının tespit edilmesi ve Asansörle ilgili sorumluluğu olan tarafların (yöneticiler ve bakım firmaları) görevini yerine getirip getirmediğinin tespitidir.
Yine 14765 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü kapsamında işletmelerdeki kaldırma ekipmanları
( Asansörler, Caraskallar, Vinçler, Kaldırma platformları, Forkliftler v.b) üç ayda bir muayene edilmelidir.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği 18 Kasım 2008 tarihli, 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış, 18 Mayıs 2009 tarihinde zorunlu uygulamaya girmiş ve 5 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete’de değişiklik yapılarak tekrar yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe istinaden ve ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen bir kuruluş olarak Bursa TSO Organize Sanayi Bölgesi’nin uygulama kararları nedeniyle, Bölgemiz sınırları dahilindeki yapılarda tesis edilerek işletme ruhsatı almış veya tescil edilmiş asansörlerin yıllık kontrol işlemleriyle ilgili olarak Bölgemizdeki firmalar tarafından aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir:
Bina sorumlusu, asansörün ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren her asansörün yıllık kontrolü, Bölgemizce görevlendirilerek yetki verilen A Tipi Muayene Kuruluşu TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi tarafından yapılacaktır.
Yıllık kontrolün yaptırılması ile raporunun tanzim ettirilmesinin takibine ve yıllık kontrol ücretinin karşılanmasına dair sorumluluk, asansörün bulunduğu bina sorumlusuna aittir. Yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında muayene kuruluşunca bina sorumlusundan talep edilecek yıllık kontrol ücreti, yük taşıyanlar da dahil insan asansörleri için 110 TL/adet ’tir. Eksiklikler tespit edilen asansörlerin, yıl içinde olmak kaydıyla tamamlama kontrollerinden ek ücret alınmayacaktır.
Yıllık kontrol, asansörün bakımını üstlenen asansör monte eden veya onun yetkili servisi nezaretinde gerçekleştirilecektir. Muayene raporu üç nüsha olarak tanzim edilecek ve Bölgemizde, bakım yapan firmada ve bina sorumlusunda birer nüshası muhafaza edilecektir. Bina sorumlusunca yıllık kontrolüne izin verilmeyen asansör, yıllık kontrolü yaptırılıncaya kadar hizmet dışı bırakılacaktır.
Yıllık kontrol neticesinde, asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise, asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmeyecektir. Buna rağmen, asansörün çalıştırılmasından bina sorumlusu sorumlu olacaktır. Asansörde meydana gelebilecek bir kaza sonrasında, yıllık kontrol tekrarlanacaktır.
Yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında, bina sorumlusunca kontrolüne izin verilmeyen veya asansör monte eden veya onun yetkili servisinin nezaret etmekten imtina etmesi nedeniyle kontrolü yapılamayan veya kontrol neticesinde can ve mal güvenliği açısından tespit edilen uygunsuzluklara yönelik gerekli düzeltme faaliyetleri gerçekleştirilmeyen asansör, yıllık kontrolü yapılıncaya kadar veya gerekli düzeltme faaliyetleri tamamlanıncaya kadar , hizmet dışı bırakılacaktır.
Yukarıdaki belirtilen hususların ve Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’ndeki ilgili yükümlülüklerin bina sorumlularınca yerine getirilmemesi halinde, Bölgemizce binaya verilen altyapı hizmetlerinin durdurulması vb. yaptırımlar uygulanabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ATTENTION ... Copyrights belong to AmadaTECH Elevator.